Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Όταν οι τουρίστες έρθουν στο Παλαιό Φάληρο!


του Γιάννη Πήλιουρα 

 Είναι τρομερό κι όμως συμβαίνει! Το Παλαιό Φάληρο διαθέτει ένα μεγάλο κομμάτι του μετώπου του στραμμένο στην παραλία ενώ σαν δήμος είναι άμεσα συνδεδεμένος μέσω της Λεωφόρου Ποσειδώνος με Πειραιά και Αθήνα. Κι όμως, όποιον Φαληριώτη κι αν ρωτήσεις θα σου πει ότι δεν έχει δει κανένα τουρίστα να κάνει βόλτα στο Μπάτη ή την Αγ. Αλεξάνδρου. Γιατί άραγε;

Ο τουρισμός σαν τομέας ανάπτυξης αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Η περσινή χρονιά το αποδεικνύει αφού χάρη στο τουρισμό μας το ελληνικό κράτος και η αγορά απόλαυσαν 24 εκατομμύρια τουρίστες και τζίρο πάνω από 12,5 δις ευρώ. Η Αθήνα ως πρωτεύουσα της χώρας δέχτηκε τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη χρονιά. Οι τουρίστες αναζητούν στην Ελλάδα φθηνές υπηρεσίες και μοναδικές εικόνες από το απέραντο γαλάζιο και τον πλούσιο πολιτισμό μας.

Το Παλαιό Φάληρο σε αυτή τη συγκυρία είναι επιβεβλημένο να βρεθεί στο επίκεντρο. Ένας παραλιακός δήμος με τόσα φυσικά κάλλη και μοναδική παρουσία στα Νότια Προάστια δεν μπορεί να μένει στάσιμος μπροστά στο μεγάλο περιθώριο που αφήνουν τα τουριστικά πρακτορεία για την επίσκεψη των πελατών τους στην Αθήνα. Η προσέλκυση τουριστών στη νότια Αθήνα, στο γεωγραφικό σημείο που εφάπτεται η Αθήνα με το μεγάλο λιμάνι του Πειραιά είναι και χρήσιμη για τους τουρίστες και για την περιοχή μας.

Λίγες ώρες παρουσίας των τουριστών στο Παλαιό Φάληρο είναι αρκετές για να περπατήσουν, να θαυμάσουν τη θάλασσα, να κολυμπήσουν, να φάνε και να κάνουν μια βόλτα στην τοπική αγορά. Αυτό προϋποθέτει φυσικά τις ανάλογες υποδομές σε χώρους καταλυμάτων, φαγητού και ποτού αλλά και φυσικά σοβαρές υποδομές που μπορούν να δεχτούν την παρουσία ξένων τουριστών. Η Μαρίνα Φλοίσβου και ορισμένα ξενοδοχεία στη Λεωφόρο Ποσειδώνος έχουν  αξιοποιήσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Παλαιού Φαλήρου επενδύοντας στους Αθηναίους επισκέπτες άλλων περιοχών αλλά και στο τουρισμό.

Ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος Παλαιού Φαλήρου μαζί με όλους τους επαγγελματίες της αγοράς πρέπει να συνεργαστούν τόσο σε δημοτικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο (με άλλους παραλιακούς Δήμους) προκειμένου η παραλία της Νότιας Αθήνας να ξαναμπεί στον τουριστικό χάρτη. Με την υποστήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο Δήμο, την προώθηση των χαρακτηριστικών της περιοχής μας στα τουριστικά πρακτορεία και τους κολοσσούς της κρουαζιέρας, το Παλαιό Φάληρο μπορεί να γίνει η περιοχή επίκεντρο για τον ξένο επισκέπτη που θέλει να δει από κοντά τι σημαίνει Ελλάδα.

Η επένδυση του Ελληνικού και η ανάπλαση στην Παραλία είναι τα σημεία καμπής για την αλλαγή πορείας των Νοτίων Προαστίων. Ο φόβος για πάγωμα των επενδύσεων σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο είναι τεράστιος δεδομένου ότι έτσι θα χαθεί και ο πολύτιμος χρόνος που χρειάζεται για την εκτέλεση τους.

Μακάρι να μπορέσουμε να δούμε πιο πέρα από την κοντόφθαλμη λογική της "ησυχίας" που χαρακτηρίζει τη νοοτροπία πολλών Φαληριωτών. Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και οι ανάγκες μας! Ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία! 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα the f times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου