Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Τα σκουπίδια, η Δούρου και η αποτυχία της Αριστεράς!

 Το μεγαλύτερο ίσως θέμα προς επίλυση εδώ και πολλά χρόνια για την Περιφέρεια Αττικής είναι η διαχείριση των απορριμάτων (waste management αγγλιστί). Ο Γ. Σγουρός παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά το 2010 δεν κατάφερε να τις κάνει πράξεις, προβαίνοντας μάλιστα ακόμη και σε αποστολή δήλωσης παραίτησης όταν τα πράγματα έβαιναν σε αδιέξοδο.

Η Ρένα Δούρου, επέκρινε προεκλογικά τον απερχόμενο περιφερειάρχη για την στάση του, δηλώνοντας πως θα λύσει το πρόβλημα μια για πάντα. Και έφτασε η στιγμή που το σύνθημα πρώτη φορά Αριστερά (sic) έγινε πράξη και η Ρένα Δούρου ανέλαβε τα ηνία της Περιφέρειας. Η πρόταση που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την εξαγωγή των απορριμάτων στο εξωτερικό δεν είναι τερατώδης όπως πολλά ΜΜΕ την παρουσίασαν, κάνοντας το κόσμο να πιστέψει ότι πρόκειται περί αστείου. Τουναντίον πρόκειται για διαδεδομένη πρακτική που η κυρία Δούρου ξεσήκωσε από αντίστοιχες περιπτώσεις του εξωτερικού.

Η συγκεκριμένη όμως πρόταση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία προκαλεί τρομερά ερωτηματικά και σαφώς δηλώνει και την ανεπάρκεια της νέας Περιφερειακής αρχής.

1. Η εξαγωγή απορριμάτων στο εξωτερικό ακολουθήθηκε σαν πρακτική από χώρες του δυτικού κόσμου με κύριο προορισμό χώρες του Τρίτου Κόσμου, είτε της Αφρικής είτε της Ασίας. Ακόμη και η Αλβανία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα χώρα εναπόθεσης σκουπιδιών, αφού δεν είχε κανονιστικό πλαίσιο και νομοθεσία που να απαγορεύει κάτι τέτοιο. Έτσι η εναπόθεση των σκουπιδιών γίνεται χωρίς καμία περιβαλλοντική δέσμευση, ενώ πολλές φορές απλά πετιούνται στις θάλασσες ανεξαρτήτως επικινδυνότητας των σκουπιδιών.

2. Η πρόταση της κυρίας Δούρου έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία αφού κάτι τέτοιο ουδέποτε το ανέφερε στο πρόγραμμα της ούτε σε δηλώσεις της προ εκλογών. Είναι μια πρόταση που προφανώς αναφέρθηκε αφότου "ανακάλυψε" η νέα Περιφερειακή Αρχή το αδιέξοδο στο θέμα των απορριμάτων.

3. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη πρόταση για το ζήτημα πλην συνθημάτων που αφορούσαν τις μεγάλες κοινοπραξίες που ήθελαν να αναλάβουν το έργο των αποριμμάτων. Πρόκειται για μια μεγάλη ανάθεση, που περίμεναν πολλοί πως και πως.


Η κυρία Δούρου επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την μη ύπαρξη σχεδίου για τα προβλήματα της Αττικής. Επιβεβαιώνει επίσης την προχειρότητα που διακρίνει την παράταξη της, ενώ φάσκει και αντιφάσκει προτείνοντας κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την οικολογία και την προστασία των αδυνάτων. Μεταθέτει το πρόβλημα φορτώνοντας το σε χώρες με ανελεύθερα καθεστώτα και αντιπεριβαλλοντικές συνθήκες.

Ελπίζουμε να πρόκειται περί αναληθών δημοσιευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου