Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Πρέπει να ψηφίσουμε κάποιον που να ξέρει αγγλικά!Η συζήτηση για τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές έχει ανάψει, με βασικό θέμα τους υποψηφίους και τις ισορροπίες που δημιουργούνται σε κάθε περιοχή. Δυστυχώς, τα ΜΜΕ αναλώνονται με το φαίνεσθαι κι όχι το ειναι των εκλογών, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιστάσεις. Κακά τα ψέμματα όμως, αυτές οι εκλογές είναι βαρόμετρο για τη βιωσιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών. Την ώρα που η Ελλάδα με βαρύ τίμημα και θυσίες, ανακάμπτει τουλάχιστον αριθμητικά, είναι κρίσιμο οι άμεσοι φορείς εξουσίας όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση να βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων της κοινωνίας και να στηρίξει τους πολίτες εκεί που χρειάζεται. Πώς όμως πρέπει να επιλέξουμε αυτή τη φορά τους εκπροσώπους μας σε Δήμο και Περιφέρεια;

Μια από τις πάγιες αντιλήψεις μου σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ο συσχετισμός της με την κοινωνία και την διοίκηση. Με λίγα λόγια, όλοι χρειάζονται: Απ' τον επαγγελματία της γειτονιάς μέχρι τον τεχνοκράτη υπάλληλο μιας πολυεθνικής. Το μίγμα που θα σχηματιστεί θα πρέπει να περιέχει κάθε χαρακτηριστικό μιας κοινωνίας που θέλει να διακρίνει τις ανάγκες και τις προτεραιότητές της.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται αναγκαία η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να κάνει άνοιγμα σε νέες μορφές συνεργασίας με το εξωτερικό και να διευρύνει τον κύκλο των εργασιών της με προγράμματα και πακέτα προτάσεων που να περικλείουν το ευρωπαϊκό πρότυπο σε τομείς όπως η πρόνοια, η ποιότητα ζωής και η δημιουργία υποδομών. Με έμφαση την άμεση ενημέρωση και λειτουργία ανοικτού δικτύου συνεργασίας με τους επίσημους φορείς της Ε.Ε. αλλά και των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν υψηλού επιπέδου προγράμματα για την πόλη, η ελληνική Αυτοδιοίκηση θα κερδίσει το χαμένο έδαφος προηγούμενων δεκαετιών.

Οι κακοσχεδιασμένες αντιγραφές και μιμήσεις δυτικών προτύπων, με στόχο τον εντυπωσιασμό κι όχι την ουσία (βλέπε κοινόχρηστα ποδήλατα χωρίς συγκοινωνιακό πλάνο ή σχέδια για αναπλάσεις χωρίς bussiness plan) έχουν δημιουργήσει μια λανθασμένη εικόνα για το τι σημαίνει πρόοδος. Το ίδιο και η κατασπατάληση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε άσχετα προγράμματα που βαφτίζεται ανάπτυξη από τον νυν Περιφερειάρχη Γ. Σγουρό, χωρίς να δημιουργούνται πραγματικές θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Γι αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ανθρώπους που ξέρουν τις λειτουργίες τόσο των έξω όσο και των ελληνικών μηχανισμών. Να μπορούν να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό και να επιχειρήσουν το πολυπόθητο άνοιγμα της χώρας στην παγκόσμια κοινότητα. Οι δυνατότητες που προκύπτουν για τη χώρα μας τη συγκεκριμένη περίοδο ειναι μοναδικές! Ας ψηφίσουμε κάποιους που να ξέρουν αγγλικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου