Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Πλημμύρα ανομίας και μπαζωμένα ρέματα!Οι τελευταίες νεροποντές έφεραν στο προσκήνιο ξανά το μεγάλο πρόβλημα της Αττικής και της χώρας σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία και τα μέτρα που έχουν παρθεί από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να υπεραμυνθεί της αναρμοδιότητάς του λόγω έλλειψης πόρων (πολύ πρωτότυπη δικαιολογία), ο περιφερειάρχης Αττικής, κύριος Γ. Σγουρός, δήλωσε πως κάνει ο,τι είναι δυνατόν χωρίς να έχει ευθύνη για ο,τι θα συμβεί!

Γιατί όμως φτάνουμε σε σημείο να θρηνούμε νεκρούς από πλημμυρισμένους δρόμους και ποτάμια που υπερχειλίζουν; Ποιος ευθύνεται και ποιοι κάνουν τους ανήξερους;

Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Λάππα για λογαριασμό της Καθημερινής είναι αποκαλυπτικό (βλέπε εδώ): Ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν μπαζωθεί πάνω από 800 χιλιόμετρα ρεμάτων. Μόνο στην Αττική έχουν χαθεί πάνω από 650 ρέματα από μπαζώματα και τσιμεντοποιήσεις.

Πώς όμως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η καταστροφή; Τα αντιπλημμυρικά έργα ακόμη κι αν γίνουν δεν μπορούν να βοηθήσουν παρά μόνο μερικώς την ήδη φορτωμένη από τσιμέντο πόλη, που δέχεται πολλά κυβικά μέτρα νερό χωρίς να μπορεί να τα απορροφήσει και να τα διοχετεύσει στη θάλασσα. Έτσι δρόμοι πλημμυρίζουν και οι κάτοικοι αναζητούν ευθύνες.

Πρόσφατη ήταν η παρέμβαση για το ρέμα της Πικροδάφνης στη δική μας περιοχή το οποίο τελικώς καθαρίστηκε. Παρόλα αυτά, παραμένει ένας χώρος παραγωγής κουνουπιών και λυμάτων από περιοίκους που εκμεταλλεύονται τις όχθες του για να παρανομούν, περιμένοντας πότε θα μπαζωθεί και αυτό!

Προβλήματα παρατηρούνται σε κάθε νεροποντή σε Λεωφόρους όπως η Ποσειδώνος και η Βουλιαγμένης αφού υπάρχει ανεπάρκεια φρεατίων για να δεχτούν τον όγκο του νερού που δέχονται. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τις τεράστιες κακοτεχνίες και τις ελλείψεις στο σχεδιασμό των έργων που έγιναν κατά καιρούς από τα αρμόδια υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο επανασχεδιασμός των έργων που πρέπει να γίνουν υποστηρικτικά των υπαρχόντων χρειάζεται σοβαρή διεργασία από όλους τους αρμόδιους φορείς με επίκεντρο τις ήδη υπάρχουσες υποδομές που έχουν κακοτεχνίες και τη δημιουργία νέων όπου χρειάζεται, διαμορφώνοντας μια δικλείδα ασφαλείας για την Αττική. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε έστω και μερικώς τα λάθη των πατέρων μας που μπάζωναν ρέματα και έφτιαχναν δρόμους μέσα στα ποτάμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου