Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Η λύση βρίσκεται στη γειτονιά μας!

Στιγμιότυπο από τον Αγιασμό του τοπικού Συλλόγου "Αθηνά" στο Π. Φάληρο


Σε μια εποχή όπως αυτή που όλα βρίσκονται σε διαρκή κρίση και οι οικονομικές δυσκολίες χτυπάνε ολονών την πόρτα, πολλοί άνθρωποι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, απελπισμένοι αφού δεν βρίσκουν διέξοδο στα προβλήματά τους! Κι όμως, υπάρχει διέξοδος και μάλιστα πολύ κοντινή για όλους μας. Είναι η γειτονιά μας!

Η γειτονιά σαν λέξη έχει χαθεί απ' το λεξιλόγιο πολλών Αθηναίων αφού είχαν επιλέξει να απολαμβάνουν την ανωνυμία της μεγαλούπολης και να κυκλοφορούν αδιάφοροι στο μέρος το οποίο κατοικούν. Δεν γνωρίζουν ποιος μένει στο δίπλα διαμέρισμα, προχωράνε αμίλητοι στο δρόμο την ώρα που συναντιούνται καθημερινά με τους γείτονες και σίγουρα κάποιοι δεν έχουν ιδέα ποιος είναι Δήμαρχος στην πόλη τους!

Αυτή η λάθος νοοτροπία φυσικά είναι απόρροια του κακώς νοούμενου ατομικισμού τον οποίο ανέπτυξαν στις πόλεις όσοι έρχονταν ως εσωτερικοί μετανάστες από το ασφυκτικό κλοιό της περιφέρειας. Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει και τώρα όλα πρέπει να τα δούμε με άλλο μάτι.

Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγω κάθε φορά όταν βρίσκομαι στις γειτονιές μας. Τοπικοί Σύλλογοι, Ενορίες, Δήμοι και οργανώσεις δίνουν τη δική τους μάχη, καθημερινά, αθόρυβα και χωρίς πολλά λόγια προκειμένου να βοηθήσουν στο μέτρο του δυνατού τον διπλανό μας. Τα πραγματικά θαύματα παρόλα αυτά παρατηρούνται στα απλά και καθημερινά πάρε δώσε των γειτόνων που ανακαλύπτουν ξανά λέξεις όπως αλληλεγγύη και συντροφικότητα.

Το βερεσέ του κρεοπώλη και τα στραβά μάτια στην κυρία που δεν πλήρωσε χθες μέχρι τα ρούχα που έδωσε η κοπέλα του 2ου στα κορίτσια απέναντι που φέτος δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν καινούργια, είναι λίγα από τα φωτεινά παραδείγματα που εμείς πρέπει να βάλουμε στο κάδρο και να μιμούμαστε. Ίσως έπρεπε να βρεθούμε σε αυτή τη δύσκολη ώρα για να καταλάβουμε ότι η δύναμή μας κρύβεται στην ενότητα και την πραγματική προσφορά.

Ας επιστρέψουμε λοιπόν στην γειτονιά μας! Είναι η μόνη λύση για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου