Τρίτη, 2 Ιουλίου 2013

Δρόμοι που σκοτώνουν; Ας τους ζωγραφίσουμε!

Το αρνητικό ρεκόρ ατυχημάτων και νεκρών έχει για πολλά χρόνια η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αττική, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, μόνο για τον μήνα Μάιο συνέβησαν 523 ατυχήματα με απολογισμό 17 νεκρούς, 30 σοβαρά τραυματίες και 606 ελαφρά τραυματισμένους.

Κι αν τα παραπάνω στοιχεία μοιάζουν απολογισμός πολεμικής ζώνης, ας αναλογιστούμε πόσοι κινδύνεψαν στη γειτονιά μας απ το να τους πατήσει ένα αμάξι ή επειδή κάποιος πεζός αδιαφόρησε για τους κανόνες και πέρασε το δρόμο.

Κάθε φορά ακούμε φυσικά τις ίδιες εξαγγελίες: αυστηρότερα πρόστιμα, το μάθημα οδικής ασφάλειας και κυκλοφορίας ότι θα μπει στα σχολεία, περισσότερα πάρκα οδικής ασφάλειας κλπ. Από αυτά ελάχιστα έγιναν και όσα πάρκα φτιάχτηκαν ελάχιστη χρησιμότητα έχουν αφού δεν γίνονται μαθήματα οδικής κυκλοφορίας στα μικρά παιδιά και παραμένουν απλά χώροι αναψυχής.

Μια καλή προσπάθεια για να μπουν στην ατζέντα οι κίνδυνοι των δρόμων και πως θα τους κάνουμε πιο φιλικούς για όλους είναι να τους ζωγραφίσουμε! Όσο παιδική κι αν φαίνεται αυτή η πρόταση, η ζωγραφική στους δρόμους διαδίδεται όλο και περισσότερο σε συνοικίες με χαμηλή ποιότητα ζωής και αισθητική ενώ χρησιμοποιείται και για να τονιστεί πόσο επικίνδυνα είναι μερικά σημεία τους! Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει σε πολιτείες των Η.Π.Α. και στην Μπογκοτά (πρωτεύουσα της Κολομβίας) προκειμένου να περάσουν το μήνυμα της οδικής ασφάλειας και της επανάκτησης των δρόμων από τους κατοίκους.

Έτσι οι δρόμοι γίνονται όχι μόνο φιλικότεροι για το μάτι, αφού αισθητικά αναβαθμίζονται, αλλά δημιουργούν και το καλό προηγούμενο για παρόμοιες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να επιτευχθεί η ανακατάληψη των γειτονιών από τους κατοίκους ώστε να ενδιαφερθούν ξανά για τα δημόσια πράγματα!

Ας το προσπαθήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου