Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Ο Ατιμώρητος Βιασμός της Γυναίκας


Το ειδεχθές έγκλημα εναντίον της γυναικείας φύσης, το οποίο συμβαίνει καθημερινά δίπλα μας, ο βιασμός, αθέατο και κρυφό τις περισσότερες φορές, αφού τα θύματα επιλέγουν την σιωπή, έρχεται πρώτο στο μυαλό μου ως άξιο αναφοράς αυτή την ημέρα. Με αφορμή τη λεγόμενη "Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας"* και τους αγώνες που έχουν γίνει για τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να φωτίσουμε πλήρως τις άγνωστες πτυχές ενός εγκλήματος που τις περισσότερες φορές παραμένει ατιμώρητο στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην Ελλάδα οι βιασμοί αγγίζουν τους 5.000 κάθε χρόνο, με το ποσοστό εξιχνίασης και καταδίκης των εγκληματιών να είναι ισχνό. Οι λόγοι αυτής της τεράστιας διαφοράς είναι αφενός ότι τα περισσότερα θύματα βιασμού δεν καταφεύγουν στις αστυνομικές αρχές προκειμένου να δηλώσουν το γεγονός, αφετέρου φοβούνται ότι θα υποστούν μια ταλαιπωρία και μια δεύτερη τραυματική εμπειρία δίνοντας έκταση στο γεγονός (δημοσιοποίηση, κατακραυγή από συγγενικά πρόσωπα κλπ.) Επιπλέον, λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας που έχει η ακροαματική διαδικασία, θεωρείται τις περισσότερες φορές μάταιο να καταδιωχθεί ο δράστης!

Θεωρώ εξαιρετικά χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Αγγ. Τσιγκρή για το θεμα: "ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα στο οποίο το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη, καθώς επίσης και το μοναδικό έγκλημα που διαπράττεται τόσο εύκολα και αποδεικνύεται τόσο δύσκολα. Η δίκη του βιασμού είναι η μοναδική ποινική δίκη στην οποία ουσιαστικά δεν δικάζεται ο δράστης αλλά το θύμα."

Τα χαρακτηριστικά του βιαστή δεν μπορούν να εξακριβωθούν ως ξεχωριστά. Οι στατιστικές εμφανίζουν τους βιαστές είτε ως ήσυχους και ευυπόληπτους πολίτες Ελληνικής καταγωγής είτε ως αλλοδαπούς στερημένους από την σεξουαλική επαφή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους πρόληψη σε τέτοιου είδους εγκλήματα.

Παρόλα αυτά είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της στάσης της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε αυτού του είδους το έγκλημα. Αύξηση των ποινών με παραδειγματικές τιμωρίες, γρηγορότερη εκδίκαση των υποθέσεων με εξασφάλιση της ανωνυμίας των θυμάτων καθώς και εξειδίκευση των Αστυνομικών Αρχών και των Δικαστικών για τη διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών!

Είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για το έγκλημα του βιασμού και αρκετά σημαντική η ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών προκειμένου να λύσουν την σιωπή τους όλα τα θύματα που μέχρι τώρα σιωπούν!

* Η 25η Νοεμβρίου θεωρείται η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών αλλά επιλέγω να κάνω αναφορά αυτή την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου