Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

25η Μαρτίου 1821: Η ανάσταση του Έθνους

Η Εθνική μας εορτή δεν χρειάζεται μακροσκελή κείμενα. Η ημερομηνία από μόνη της συνταράσσει τις καρδιές μας και μας φέρνει εικόνες Ελλήνων γιγάντων που πολέμησαν μια υπερδύναμη όπως ήταν τότε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Κι όμως αυτοί οι Έλληνες γίγαντες ήταν απλοί χωρικοί, αγράμματοι και φτωχοί, γεμάτοι πίκρες και βάσανα από την δουλεία. Με πύρινη καρδιά κι ατσάλινη θέληση, αγκαλιά με τα εικονίσματα της Παναγιάς, βρέθηκαν επαναστάτες μιας Εθνικής Ιδέας! Μιας ιδέας που κι εμείς μπορούμε να βιώσουμε, έστω και λίγο.

Επανάσταση μου θυμίζουν τα βουνά της Τσακωνιάς, στο σίγουρο τόπο όπως έλεγε ο Γέρος του Μωριά. Καταγωγή με βαριά κληρονομιά, εκεί πάνω ένιωσα το λεύτερο αέρα του βουνού. Μέσα στα ρουμάνια και τις σπηλιές ανακαλύπτει κανείς ξανά τα χνάρια των προγόνων.

25η Μαρτίου μου θυμίζει η παρέλαση στο Δημοτικό, πριν 10 χρόνια, όταν σήκωνα τη σημαία της παρέλασης ντυμένος με τη φορεσιά εκείνων. Τάμα στην Παναγιά που μου χάρισε μια ανάσα περηφάνιας, απερίγραπτο συναίσθημα!

Αυτά αξίζουν! Κι αυτά θα μας φέρουν ξανά στο δρόμο της Εθνικής Ιδέας. Ας πιούμε λίγο απ' το αθάνατο κρασί του '21 κι ας αναζητήσουμε τις ρίζες μας. Αυτές που θα μας δώσουν την ενέργεια για να αντιμετωπίσουμε τα σύγχρονα πάθη μας. Η ελληνική φυλή δεν τέλειωσε μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Δεν πρόκειται λοιπόν να τελειώσει ούτε τώρα! Ζήτω η 25η Μαρτίου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου