Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Ο παππούς και η γιαγιά στο περιθώριο

πίνακας του Barocci που απεικονίζει την έξοδο του Αινεία από την Τροία κουβαλώντας τον γέρο πατέρα του Αγχίση

Σήμερα γυρνώντας από τη δουλειά, βρέθηκα μπροστά σε κάτι που πολλοί προσπερνάμε αλλά υπάρχει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό.

Ένας κύριος μεγάλης ηλικίας, είχε κάνει λάθος και βρέθηκε από το Σύνταγμα στο Παλαιό Φάληρο. Δεν θυμόταν ούτε που πήγαινε ούτε από που ήρθε. Με τα πολλά κι αφού κάποιοι αδιαφόρησαν, βρέθηκε άκρη και ο άνθρωπος αυτός ελπίζω να πήγε σπίτι του. Λόγω ηλικίας βλέπετε, δεν είναι και τόσο δύσκολο να χαθείς μέσα σε αυτό το χωνευτήρι ψυχών που λέγεται Αθήνα.

Η περίπτωση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη που υπάρχει για κοινωνικό κράτος και μέριμνα για τέτοιες ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες. Προσωποποίηση της μέριμνας είναι το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" που απειλείται με λουκέτο, από 1/1/2011, κάτι που σημαίνει πως 110.000 παππούδες και γιαγιάδες μας θα βρεθούν χωρίς βοήθεια, στο περιθώριο της ζωής. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτούνταν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία είναι φυσικό κάποια στιγμή να λήξουν, χωρίς οι κυβερνώντες να έχουν μεριμνήσει για την χρηματοδότησή του από εθνικούς πόρους. Και να ήταν το μόνο!

Παράλληλα θα πρέπει να εξεταστεί και το γεγονός ότι χιλιάδες γηραιότεροι, φροντίζονται και προστατεύονται από τα παιδιά τους με υπέρογκα έξοδα, δείγμα της ηθικής στάσης των Ελλήνων σε σύγκριση με άλλες "πολιτισμένες" χώρες του Δυτικού Κόσμου. Γιατί η οικογένεια ξεκινά απ' τους γονείς και δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από αυτό. Ας μην το περιφρονούμε λοιπόν κι ας αναλάβουμε δράση! Η εξοικονόμηση πόρων από σπατάλες και προγράμματα που έχουν αμφίβολης αξίας αποτελέσματα θα ήταν μια κάποια λύση έως ότου βρεθεί η φόρμουλα σταθερής χρηματοδότησης τέτοιων προγραμμάτων.

Έως τότε, ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά στους ζοφερούς χειμώνες που θα ρθουν για την πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου